Het meest volledige programma meetgereedschappen

Gratis helpdesk

Meer dan 40 jaar ervaring in de Benelux – ook in service en kalibratie

Alle informatie in het Nederlands beschikbaar


Deel dit artikel

Het belang van kalibratie met accreditatie

Meten is weten. Uw meetinstrumenten moeten dan natuurlijk wel de juiste cijfers tonen. Daarom is kalibratie noodzakelijk. Op deze manier weet u namelijk zeker dat meetinstrumenten correct werken en dus ook de juiste resultaten laten zien. Met als gevolg: productzekerheid. Deze kalibratie dient wel op correcte wijze te gebeuren. Kalibratie met accreditatie is daarvan een garantie. Welke normen zijn hierbij van belang, hoe kunt u zien dat u een kalibratiecertificaat bezit en wat zijn de voordelen van kalibratie met accreditatie? Lees het hier. 

Het principe van kalibratie 

Zoals het spreekwoord al zegt: appels zijn niet met peren te vergelijken. Het is dus cruciaal dat iedereen op dezelfde manier meet en dezelfde eenheden aanhoudt. Zonder deze afstemming is er geen eerlijke handel of kwalitatieve productie mogelijk. Daarom zijn er kwaliteitsnormen waar meetapparatuur en metingen aan worden getoetst. Zo wordt gewaarborgd dat iedereen ‘appels met appels’ en ‘peren met peren’ vergelijkt. 

Bij kalibraties zijn twee ISO-normen van algemeen belang:

  • ISO 1: dit is de belangrijkste norm in de lengte-meettechniek. Deze geeft de standaard referentietemperatuur aan (20 graden Celsius). Materiaal zet namelijk uit, of verandert van vorm, onder invloed van een stijgende temperatuur (thermische uitzetting). Hierdoor krijgt u andere afmetingen. Een referentietemperatuur is dus essentieel voor een accuraat meetproces. 
  • ISO 17025: dit is een garantie van competentie voor test- en kalibratielaboratoria. Het is wereldwijd de norm waarbij meetresultaten door een accrediterende organisatie worden gewaarborgd. 

Waarom kalibratie met accreditatie?

Kalibratie met accreditatie geeft repetitieve en herleidbare meetresultaten. Dit waarborgt de kwaliteit van uw meetproces en leidt tot procesbeheersing. U bouwt door kalibratie historie (kennis) op van uw meetinstrumenten, bijvoorbeeld wanneer er schade of slijtage is. Tevens brengt u systematische afwijkingen in kaart en kunt deze eventueel corrigeren. U voorkomt dus foutieve metingen en minimaliseert daarbij het risico van afkeur en prijzige herbeoordelingen van uw product. In principe is kalibratie met accreditatie een kleine investering, waar u een maximum aan vertrouwen van de klant voor terugkrijgt.

Zo herkent u kalibratiecertificaten

Kalibratiecertificaten zijn te herkennen aan een RvA-logo en/of ILAC-logo en een verwijzing naar de ISO 17025 norm. Bovendien wordt de meetonzekerheid van de betreffende kalibratie altijd in kalibratiecertificaten weergegeven, omdat deze jaarlijks wordt gecontroleerd door de accrediterende instantie. Beschikt u over inspectiecertificaten, meetrapporten of inspectiecertificaten zonder logo van een accrediterende organisatie en verwijzing naar de ISO 17025 norm? Dan is de kans klein dat het een herleidbaar kalibratiecertificaat betreft. Deze niet-kalibratiecertificaten zouden bij interne audits van uw eigen kwaliteitssysteem (ISO 9001, AS 9100, IATF 16949, AQAP, ISO 13485, etc.) tot problemen kunnen leiden.

Kalibratie met accreditatie
Kalibratie met accreditatie bij Mitutoyo

Kalibratie in de Benelux

De Nederlandse Raad voor Accreditatie (RvA) en de Belgische Accreditatie-instelling (BELAC) zijn in de Benelux verantwoordelijk voor onafhankelijke controle van kalibraties. Deze twee instituten controleren de meetonzekerheid van kalibraties. Test- en kalibratielaboratoria met een ISO 17025 erkenning voldoen aan de strenge kwaliteitscontroles van RvA of BELAC. Zo weet u als klant zeker dat de kalibratie betrouwbaar is, en in het verlengde daarvan uw meetproces en -resultaten.  

Mitutoyo: uw partner voor kalibratie met accreditatie 

Mitutoyo is sinds 1994 geaccrediteerd onder auspiciën van de RvA, als enige producent van meetapparatuur in de Benelux. Mitutoyo voldoet dus aan de internationale ISO 17025 norm. Wilt u uw meetinstrumenten laten kalibreren? Onze experts verricht metingen met accreditatie voor de volgende productgroepen:

  • 3D coördinatenmeetmachines
  • Lengtemeetbanken
  • Hoogtemeters
  • Meetprojectoren en -microscopen
  • Optische meetinstrumenten: Quick Image, Quick Scope, Quick Vision
  • Ruwheidsmeters
  • Vormmeetinstrumenten (Contracers)
  • Rondheidsmeters

De service van Mitutoyo

Met onze serviceplanner krijgt u jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud en kalibratie met accreditatie. Neem contact op met een vestiging bij u in de buurt voor de mogelijkheden. Onze meetexperts helpen u graag! 

Product toegevoegd aan offerte!